031 520 385   |   vrtnarstvo@simbio.si


Vzdrževanje

Vrtnarstvo_banner5.jpg

Brez vzdrževanja vrt ne more biti urejen, prijeten in lep. Kako zahteven bo, smo določili že med načrtovanjem in oblikovali vrt, ki zahteva malo vzdrževanja. Ne glede nato pa je zelo pomembno upoštevati nekaj preprostih napotkov, da vam bo vaš vrt oz. okolica za vedno v ponos. Da boste lahko v vaši prenovljeni okolici uživali kar najdlje, vam predlagamo, da se držite naših napotkov za vzdrževanje.

Zalivanje

  • Umeščamo rastlinski material, ki ne zahteva posebne nege, pomembno je le, da se v sušnem obdobju in tudi do oprijema rastlin izvaja redna oskrba z vodo (poleti v dopoldanskem času).
  • Prav tako je potrebno upoštevati, da ekipa Simbia Vrtnarstvo prekrije grede s protiplevelno folijo, ki zmanjša izsuševanje tal, zato je potrebno biti pozoren, da se ne izvaja prekomerno zalivanje, ki lahko povzroči plesnenje in gnitje koreninskega sistema.

POMEMBNO: Pojav fiziološka suša nastopi v primeru suhe zime. V tem primeru se naj rastline tudi občasno zalijejo, ko temperatura to seveda dopušča.

Vrtnarstvo13.jpg

Gnojenje

  • Priporočamo redno gnojenje 2 x letno (spomladi in jeseni) z organskim gnojilom, mineralnim gnojilom in specialnim gnojilom okoli debla rastlin.
Vrtnarstvo12.jpg

Korekcijski rez

  • Prav tako se naj izvaja korekcijski rez na oblikovanih rastlinah, da se ohranja kompaktna rast (zgodaj spomladi ali jeseni).
Vrtnarstvo10.jpg

Preprečevanje bolezni in škodljivcev

  • Pomembno je izvajati občasno kontrolo na rastlinah in oceniti njihovo vitalnost.
  • V primeru pojava posameznih bolezni ali škodljivcev je potrebna strokovna ocena in pravočasno kemično zatiranje.
  • Predvsem je priporočljiva pravočasna preventivna zaščita v spomladanskem obdobju, kjer lahko škodo povzročajo različne vrste uši: bela vatasta uš, kapar itd. Znaki se največkrat pokažejo na listni masi rastline!
Vrtnarstvo7.jpg

Nega v zimskem času

  • V zimskem obdobju je priporočljivo občutljivejše rastlinske vrste zaščititi z zimskim virteksom, v kolikor pade temperatura pod - 15 °C, in redno sčistiti sneg z rastlin, da se preprečijo poškodbe, ki lahko nastanejo zaradi lomljenja vej predvsem na vedno zelenih rastlinah ter kultivarjih z oblikovanimi habitusi.
Vrtnarstvo8.jpg

Travna ruša

  • Travno rušo je priporočljivo pričeti zračiti cca. 18 mesecev po sejanju oz. polaganju, da se omogoča konstantna zračnost koreninskega sistema, obenem se izvede strokovno gnojenje s specializiranimi gnojili za travo (pomembna je periodika in samo pravilno impliciranje, saj v nasprotnem primeru lahko pride do ožigov). Prav tako je potrebno večkrat v sezoni zatirati plevelne vrste (potrebna je diagnoza plevela in pravilna izbira pripravka).
Vrtnarstvo11.jpg